Ar galima gerti vandenį iš čiaupo?

Vandens gėrimas iš čiaupo yra patogus, taupus ir tvarus būdas atsigaivinti. Tai padeda sumažinti plastiko naudojimą, kuris visame pasaulyje kelia nemažai problemų. Be to, nepirkdami vandens butelių parduotuvėse papildomai sutaupote ir pinigų. Visgi kai kurie žmonės nerimauja, kad vanduo iš čiaupo nėra švarus, todėl jo atsisako. Taigi – kaip yra iš tikrųjų? Ar vandenį iš čiaupo gerti saugu? 

Skirtingos šalys – skirtingos sąlygos

Visame pasaulyje vandentiekiu atitekantis vanduo yra išgaunamas skirtingai. Kai kuriose šalyse tam pasitelkiamos upės, ežerai arba jūros, kitose – net kanalizacija. Tokiu atveju vandens iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Laimei, Lietuvoje daugelis bendrovių klientams siūlo iš požeminių gręžinių išgautą vandenį, kuris yra laikomas bene geriausiu variantu. 

Nepamirškite patikrinti patys

Centralizuotomis vandentiekio sistemomis tiekiamas vanduo yra patogus ir saugus pasirinkimas. Visgi ne kiekvienas asmuo turi galimybę juo naudotis. Gyvenantiems atokesnėse vietose ir turintiems individualius gręžinius rekomenduojama patiems periodiškai atlikti vandens laboratorinius tyrimus. Kita vertus, ne ką mažiau svarbu atsižvelgti ir į boilerio priežiūrą. Apnašų vandens šildytuve naikinimas yra tik vienas iš darbų, prisidedančių prie tinkamo prietaiso valymo. Bet kokiu atveju, jeigu norite gerti švarų vandenį, rekomenduojama į tai atsižvelgti ir pasirūpinti naudojamais įrenginiais. 

Reikalavimai geriamajam vandeniui

Geriamasis vanduo negali būti užterštas patogeniniais ir ligas sukeliančiais mikroorganizmais. Nors centralizuotai tiekiamo vandens cheminė sudėtis skiriasi priklausomai nuo vietovės, cheminiai jo rodikliai neturi viršyti nustatytų higienos normų. Jeigu vartojate šulinio vandenį, rekomenduojama atsižvelgti į nitratų ir nitritų koncentraciją. Pernelyg didelis jų kiekis gali kelti riziką nėščiųjų bei kūdikių sveikatai. 

Taigi – ar galima gerti vandenį iš čiaupo?

Pasak specialistų, Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių visame pasaulyje, kur centralizuotai tiekiamas tik požeminis vanduo, o jį gerti tikrai saugu. Žinoma, kaip jau minėjome kiek anksčiau, viskas priklauso nuo to, kur gyvenate. Bet kokiu atveju, daugelis Lietuvos gyventojų gali ramia širdimi mėgautis iš čiaupo bėgančiu vandeniu ir sutaupyti pinigų nepirkdami jo parduotuvėse.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com kamtoreikia.lt weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top