Organizmą alinančios dietos, badavimas ir kitos drastiškos priemonės dažniausiai nepadeda pasiekti norimų rezultatų, priešingai – turime mažiau energijos, esame pavargę, o sunkiai numesti kilogramai dažniausiai sugrįžta su kaupu ir gerokai greičiau, negu tikėjomės.
Gerų rezultatų galime pasiekti tik tuomet, kai sveika mityba tampa gyvenimo būdu, o ne trumpalaikiu eksperimentu. Vienas iš lengviausių būdų pradėti sveikai maitintis yra produktų derinimas. Perpratus pagrindinius principus, galima nesunkiai atsikratyti ramybės neduodančių kilogramų ir tuo pačiu jaustis žvaliai bei energingai.
Tam, kad būtų lengviau perprasti tokios mitybos principus, reikia puikiai žinoti įvairių produktų sudėtį ir maistines medžiagas – kai atskirsime baltymus nuo angliavandenių ir sugebėsime vieno valgymo metu jų nesumaišyti, bus galima tikėtis neblogų rezultatų jau per pirmas kelias savaites.
Produktų derinimo paslaptis labai paprasta – mūsų organizmas nesugeba virškinti skirtingų maistinių medžiagų vienu metu, tad vienos iš jų yra apdorojamos greičiau, o kitos stovi eilėje ir laukia, kol organizmas pradės jas virškinti. Jeigu prieš tai suvalgytas maistas dar nėra iki galo įsisavintas, o į eilę atsistoja dar papildomų medžiagų – virškinimo procesas gali trukti visą amžinybę, o nusėdusios medžiagos trukdo mums jaustis energingiems.
Maišytas nevegetarinis maistas mūsų skrandyje gali būti virškinamas iki penkių dienų, o štai obuolį galime suvirškinti vos per 20 minučių. Egzistuoja visa gausybė taisyklių, padedančių suprasti, kaip reikia sveikai maitintis derinant produktus, tačiau pagrindinis principas aiškus – vienu metu galima valgyti tik vienos rūšies maistines medžiagas, arba tokius, kurie dera tarpusavyje.
Paprasčiausia išeitis šiuo atveju yra valgyti kuo daugiau daržovių, kadangi jos dera beveik su visais kitais produktais, išskyrus cukrų ir vaisius. Tačiau pabodus kasdien misti vien morkomis ar kopūstais, galima paieškoti ir kitų variantų.
Norint sveikai maitintis, apie kepsnių ir bulvių derinius reikės pamiršti, kadangi pasimėgavus tokiu maistu (kaip ir sumuštiniais su duona ir dešra, nepamirštant visko pagardinti gausiu sviesto sluoksniu) turėtume nevalgyti bent jau aštuonias valandas, o visi šie produktai mūsų žarnyne gali pasilikti net iki 30 valandų – per visą tą laiką savijauta tikrai nebus pati geriausia.
Atsargiai reikėtų elgtis ir su skysčiais – nors tai atrodo absoliučiai nieko blogo savyje neturintis dalykas, visgi virškinimo procese vanduo atskiedžia maistą ir jis tampa sunkiau virškinamas. Dėl šios priežasties rekomenduojama skysčius vartoti likus ne mažiau nei pusvalandžiui iki valgymo, o pavalgius bent jau valandą laiko taip pat reikėtų susilaikyti.
Pagrindinis produktų derinimo privalumas yra tas, jog valgant savo mėgstamus produktus, galima pasiekti džiuginančių rezultatų – paspartėjusi medžiagų apykaita leis numesti keletą nereikalingų kilogramų, o išsivalęs organizmas suteiks daugiau energijos ir leis jaustis kur kas sveikiau.